Baby's

babyAls u pas moeder geworden bent, is het een hele stap om uw baby achter te laten in de kinderopvang. Misschien helpt het als u weet dat hij of zij in goede handen is? Wij proberen in ieder geval de baby dezelfde geborgenheid te geven als het thuis zou krijgen: respecteren van het eigen ritme en geregeld een knuffel geven.

Ritme
Een baby heeft een individueel eet- en slaappatroon en daar richten wij ons naar. Het is niet de baby die zich naar onze structuur moet plooien maar omgekeerd; wij passen ons aan. Als u uw bengeltje weer oppikt, weet u precies hoe z’n dagje geweest is in Villa Vrolijk. Niet alleen de eet- en slaaptijden, ook andere gebeurtenissen noteren we in een overzichtje, zoals een onrustige slaap of een poging om recht te staan. Het dagverloop ontvangt u elke avond per e-mail.

verzorging_baby.pngVan fles tot lepel
Onze filosofie is dat we kindjes niet uitsluitend opvangen, maar ze ook een stimulerende omgeving willen bieden. Dat begint al bij baby’s, naast de fles krijgen ze na 4 à 6 maanden geleidelijk ook vaste voeding. Kindjes leren hun zo mondspieren gebruiken en kunnen na verloop van tijd afhappen van een lepel, toch weer een stapje verder in de ontwikkeling van een mensje. Op die manier ondersteunen we uw inspanningen thuis, uiteraard in overleg met u.

Wiegendood
Gelukkig is het aantal gevallen van wiegendood de laatste 15 jaar sterk gedaald. Toch gaat het nog om enkele tientallen slachtoffertjes per jaar in ons land. In Villa Vrolijk hebben we preventieve maatregelen genomen om wiegendood te voorkomen, onder meer:
  • De temperatuur in de ruimte waar de baby’s slapen is aangepast, te warm slapen is immers een risicofactor. Een spijlenbedje verzekert een goede luchtcirculatie.
  • Het bedtextiel is aangepast zodat de baby het niet over z’n hoofdje kan trekken.
  • De matrasjes zijn extra luchtig; geen schuim maar zogenaamde pocketveren. Dat garandeert voldoende luchtdoorlaatbaarheid, ook als de baby onverhoeds met het neusje naar beneden slaapt.
  • Het is een heilig principe dat we geregeld een blik werpen in elk wiegje, een eventueel buikslapertje draaien we om. Nieuwe kindjes houden we extra in het oog, de nog onbekende omgeving is immers een stressfactor en ook dat heeft een invloed.
Naast alle voorzorgsmaatregelen, hebben onze begeleidsters ook een opleiding EHBO gevolgd met speciale aandacht voor het reanimeren van baby’s en kinderen. Die kennis frissen we geregeld op.

Wilt u meer weten over wiegendood en welke maatregelen u zelf kan nemen? Kijk dan op de website van Kind & Gezin: http://www.openjeogen.be/. Hebt u interesse om een cursus EHBO te volgen? Dat kan bij het Rode Kruis in Overpelt, de opleiding duurt 8 avonden en kost niets (op een handboek na).