Voeding

voedingBorstvoeding bij baby’s

Borstvoeding heeft een aantal voordelen, het beschermt bijvoorbeeld tegen infecties. De antistoffen in de moedermelk ondersteunen het nog niet optimaal ontwikkelde afweersysteem van de baby. Borstvoeding is ook een unieke ervaring voor moeder en kind die de band alleen maar intenser maakt.

Daarom geven we moeders de kans om binnen de opvanguren hun baby zelf te komen voeden in een afgezonderde, rustige ruimte. Daarnaast is de begeleiding ook geschoold op vlak van borstvoeding, we zijn dus op de hoogte van de overgang borstvoeding naar flesvoeding of naar vaste voeding en het op de juiste manier bewaren en opwarmen van moedermelk. Meer over borstvoeding op www.borstvoedingvzw.be.


Flesvoeding bij Baby's

Ook als de baby de fles krijgt, is hij bij ons in goede handen, hij krijgt z'n maaltijd volgens zijn eigen ritme. Een gezonde baby geeft immers zelf aan als hij honger heeft en maakt ook duidelijk wanneer hij genoeg heeft. Voor wat betreft flesvoeding is het vanwege de grote verscheidenheid aan babymelk, niet mogelijk om elk type op voorraad te hebben, temeer daar de houdbaarheid beperkt is. De melk is dus het enige waar u zelf voor moet zorgen in Villa Vrolijk:

  • U brengt ’s morgens de flesjes mee, gevuld met de juiste hoeveelheid water. Het water moet geschikt zijn voor de bereiding van babymelk en de flesjes moeten vooraf gesteriliseerd zijn.
  • Het poeder brengt u eveneens mee, per portie afgemeten in een afsluitbaar potje.
  • Wij mengen poeder & water en zorgen voor de juiste temperatuur, vlak voordat de baby z’n flesje krijgt.

Vanaf 4 à 6 maanden beginnen we geleidelijk met vaste voeding. Eerst gepureerd, vanaf 8 maanden al wat brokjes.

 

Peuters en kleuters

Met de peuters en kleuters eten we op vaste tijdstippen:

  • Om 9.30 uur is het tijd voor een lekker stukje fruit of verse groentesoep die we zelf bereiden.
  • ’s Middags is er de warme en verse hoofdmaaltijd.
  • In de namiddag is er verse fruitpap voor de allerkleinsten. De grotere kindjes krijgen vers fruit waarbij we altijd voor zoveel mogelijk afwisseling zullen zorgen. Verder kunnen we al naargelang de leeftijdyoghurt, pudding of boterhammen aanbieden.
Voor de maaltijden volgen we nauwgezet de voedingswijzer van Kind & Gezin, we wisselen bijvoorbeeld af met letterlijk alle groenten- en fruitsoorten die K&G aangeeft. Dus de minder gekende zoals pastinaak of postelein komen eveneens aan bod, dat is belangrijk voor de smaakontwikkeling. Bij het eten stimuleren we ook de zelfredzaamheid en beetje bij beetje leren de kindjes zelf hun soep te drinken uit een beker.

De voedingswijzer van Kind & Gezin vindt u hier.