Verzorging

Tandjes poetsenP1010309.jpg
Het wordt vaak over het hoofd gezien in de kinderopvang, maar toch is het van belang om peuters al vertrouwd te maken met het tandenpoetsen. In Villa Vrolijk heeft elk kindje zijn eigen tandenborstel en na de maaltijd leren we spelenderwijs poetsen. Zo blijven de melktandjes gaaf, een voorwaarde voor een gezond gebit op latere leeftijd. Nog belangrijker is dat we de kinderen de gewoonte leren om na de maaltijd de tanden te poetsen. Uiteraard gebruiken we enkel babytandpasta, deze heeft een veel lager gehalte aan fluor zodat het niet erg is als een keertje wat ingeslikt wordt.

Verzorgingsproducten
Het tere huidje van baby’s en peuters vraagt om een specifieke producten. Gewone zeep is meestal niet pH-neutraal of bevat te sterke detergenten. Daarom gebruiken we enkel babyproducten (Mustela, Galenco, Louis Widmer, Zwitsal). We gebruiken ze in wisselende volgorde opdat de huidflora zich niet “instelt” op een bepaald merk. De reinigende toiletmelk die we gebruiken voedt de huid ook zodat ze niet uitgedroogd raakt.

Een eigen bed
Niets is zo heerlijk als je te slapen leggen in een fris bed. Daarom heeft elk kindje zijn eigen bedje en het beddengoed wordt elke dag verschoond. Heerlijk dromen is dat!

Luiers

Wij zorgen voor de luiers, geregeld het broekje verversen hoort er immers bij, zo vinden wij. Geen kind gaat naar huis met een natte luier!

Ziek?
Als een kindje wat temperatuur heeft maar het niet om een virale of besmettelijke ziekte gaat, is het evenzeer welkom. Een beetje koorts is bijvoorbeeld normaal als de melktandjes beginnen groeien.

Hygiëne
Met een doorgedreven hygiëne vermijden we dat bijvoorbeeld een infectie (verkoudheid, griepje) de hele groep in z’n greep krijgt.
  • Elk kindje heeft zijn eigen bed, het beddengoed wordt dagelijks verschoond.
  • Bij elke maaltijd hoort een proper slabbetje. Ook het washandje voor het gezicht gebruiken we maar één keer; dus bij elke maaltijd en voor elk kindje is er een vers washandje en handdoekje.
  • De begeleidsters wassen geregeld hun handen, niet met gewone zeep maar met een ontsmettend middel.
  • Mocht er een kindje met de naweeën zitten van een verkoudheid en we moeten het neusje eens wassen, dan gebruiken we daarvoor een “fysiologische zoutoplossing”. De oplossing heeft dezelfde "osmotische" waarde als de lichaamsweefsels; in tegenstelling tot gewoon water droogt ze de geprikkelde huid niet verder uit.